c. i4M Lab: in greek (στα ελληνικά)

Περιγραφή Εργαστηρίου
Το Εργαστήριο «Διαχείρισης Πληροφορίας» (Information Management Lab, i4M Lab) του Τμήματος Μηχανικών Οικονομίας και Διοίκησης (ΤΜΟΔ) δημιουργήθηκε για να προσφέρει γνώση και «ηγεσία» στα μέλη της Πανεπιστημιακής Κοινότητας του Αιγαίου, καθώς και στη Δημόσια Διοίκηση και στη Βιομηχανία, στα θέματα της ανάπτυξης Πληροφοριακών Συστημάτων και της χρήσης των Τεχνολογιών της Πληροφορικής και των Επικοινωνιών (ΤΠΕ) από το παραγωγικό σύστημα – και των σχετικών δημόσιων πολιτικών. Το Εργαστήριο φιλοξενείται στο Τμήμα Μηχανικών Οικονομίας και Διοίκησης (ΤΜΟΔ) αλλά στο ερευνητικό δυναμικό του Εργαστηρίου συμμετέχουν μέλη ΔΕΠ και ερευνητές από την κοινότητα της Σχολής Επιστημών της Διοίκησης του Παν. Αιγαίου, και ειδικά από το Τμήμα Ναυτιλίας και Επιχειρηματικών Υπηρεσιών (ΤΝΕΥ). 
  • Η έρευνα του Εργαστηρίου i4M Lab επικεντρώνεται στο σχεδιασμό, ανάπτυξη, διαχείριση και χρήση των ΤΠΕ και Συστημάτων Υπηρεσιών (IT-based Service Systems) σε πολυ-επίπεδους οργανισμούς, στη Δημόσια Διοίκηση, σε Βιομηχανικές Αλυσίδες Αξίας (industry value chains), σε “δια-συνοριακές” επιχειρησιακές διαδικασίες (business processes) μικρών και μεγάλων επιχειρήσεων. Ενδεικτικές εγαρμογές: e-government, e-logistics, and e-prescribing for health. 
  • Η στρατηγική του Εργαστηρίου i4M Lab είναι ουσιαστικά διεπιστημονική. Το Εργαστήριο αναπτύσσει συστηματικές μεθόδους και εργαλεία για την ανάλυση, μοντελοποίηση-προτυποποίηση, σχεδιασμό και ανάπτυξη τεχνολογικών συστημάτων που συνδυάζουν την εσωτερική δυναμική και τις αρχές μηχανικής των ΤΠΕ (IT engineering principles) με την κοινωνική οργάννωση, τους νόμους της βιομηχανικής οικονομίας, τις στρατηγικές των επιχειρήσεων και τις δημόσιες πολιτικές. 
  • Βασικές επιστημονικές και τεχνολογικές περιοχές ανάπτυξης του Εργαστηρίου: Business Process Modeling and Automation, e-Identity and Privacy Management, Service Systems Modeling and Engineering (Science of Services), Intelligent Transportation Systems, Economics & Management of Technical Change, IT Innovation and Public Policies in the Digital Era. 
  • Τα αποτελέσματα του Εργαστηρίου στην έρευνα και στην εφαρμογής των ΤΠΕ στο παραγωγικό σύστημα μπορούν να συνεισφέρουν στην οικονομική και επιχειρηματική ανάπτυξη και στη βιωσιμότητα επιχειρησιακών τεχνολογικών στρατηγικών. Το Εργαστήριο έχει δημιουργηθεί ακριβώς για να εξυφάνει δεσμούς με τη βιομηχανία και τη δημόσια διοίκηση και να αποτελέσει την πλατφόρμα επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου με τμήματα της βιομηχανίας και του κράτους που επιχειρούν στις επιστημονικές και τεχνολογικές περιοχές που δραστηριοποιείται το Εργαστήριο i4M Lab. Ως παραδείγματα τέτοιων δεσμών αναφέρουμε ενδεικτικά τις συνεργατικές σχέσεις που έχουμε αναπτύξει με τους παρακάτω φορείς: Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών (ΣΕΒ), Ericsson Hellas SA, Microsoft Hellas SA, ΕΡΤ Α.Ε, Τράπεζα Πειραιώς, IST S.A, Singular-Logic, ict314 κλπ. Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει στη πολύ στενή συνεργασία με το ΕΑΙΤΥ – Ερευνητικό Ακαδημαικό Ινστιτούτο (Ερευνητική Μονάδα 9 – πλαίσιο: ATLANTIS Group).
Αποτελέσματα της δουλειάς μας
Η αξιοπιστία των αποτελεσμάτων του Εργαστηρίου ενισχύεται από την συμμετοχή των μελών του Εργαστηρίου σε Προγράμματα Έρευνας και Ανάπτυξης και σε συνεργασίες με τη Δημόσια Διοίκηση και τη Βιομηχανία:
  1. Με την καθοδήγηση του Π. Καβάσαλη, μια ομάδα ερευνητών του Εργαστηρίου i4M Lab (Στ. Λέλης, Χ. Παπαδάκης, Ε. Μπαλάσης και άλλοι) αξιοποιούν και αναπτύσσουν τα τελευταία χρόνια, 2009-2013, τεχνολογίες και λογισμικό για το σχεδιασμό συστημάτων ηλεκτρονικής διακυβέρνησης υψηλής απόδοσης και ελεγχόμενου κόστους. Ο Π. Καβάσαλης και η ομάδα ερευνητών του Παν. Αιγαίου έχουν την επιστημονική ευθύνη της ανάπτυξης του Έργου LGAF της ΚΕΔΚΕ (http://www.atlantis-group.gr/projects/lgaf-project) – σε συνεργασία με την Ερευνητική Ομάδα 9 του ΙΤΥΕ (στο πλαίσιο: ATLANTIS Group). Το έργο LGAF έχει στόχο της παροχή ηλεκτρονικών υπηρεσιών στους πολίτες και στις τοπικές επιχειρήσεις (Κλείσιμο Ραντεβού μέσω Ίντερνετ, Συλλογή ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών προς ανακύκλωση, Online έκδοση προσωρινής άδειας καταστήματος, Αυτοματοποίηση της διαδικασίας πληρωμής Δημ. Φόρων και Τελών κλπ.) μέσω της ανάπτυξης μιας κεντρικής Πλατφόρμας, χρησιμοποιώντας τεχνολογίες «Business Process Management over SOA» και υιοθετώντας ένα επιχειρηματικό μοντέλο του τύπου «Software-as-a-Service/SaaS». Παράλληλα, η ίδια ομάδα, σε συνεργασία πάλι με το ΕΑΙΤΥ, έχει αναπτύξει σειρά online μαθημάτων με αντικείμενο τη μοντελοποίηση και τη διαχείριση επιχειρησιακών διαδικασιών, και την χρήση μεθόδων και εργαλείων Επιχειρησιακής Νοημοσύνης για την αποτελεσματικότερη λειτουργία των Δήμων (http://kathodon-peta.gr/Default.aspx - Θεματική Ενότητα Α), τα οποία χρησιμοποιούνται και για τις διδακτικές ανάγκες του Τμήματος Μηχανικών Οικονομίας και Διοίκησης (ΤΜΟΔ) του Παν. Αιγαίου. 
  2. Η ίδια ομάδα συμμετέχει στο Ευρωπαικό Πρόγραμμα Έρευνας και Ανάπτυξης STORK2.0. Αντικείμενο του έργου είναι η ανάπτυξη συστημάτων ηλεκτρονικής ταυτότητας, eID, σε πανευρωπαικό επίπεδο (http://www.eid-stork2.eu). Το εργαστήριο i4M Lab έχει αναλάβει την το σχεδιασμό και την ανάπτυξη της Υπηρεσίας Συλλογής Χαρακτηριστικών Ιδιοτήτων (Attribute Collection Service) της υποδομής STORK 2.0, χρησιμοποιώντας μεθόδους και τεχνικές αυτοματοποίησης της σχετικής διαδικασίας. Παράλληλα, το εργαστήριο συμμετέχει ενεργά στην υλοποίηση των πιλοτικών εφαρμογων του STORK 2.0: α) Άνοιγμα ενός τραπεζικού λογαριασμού σε μια χώρα της ΕΕ που δεν είναι η χώρα διαμονής του-της αιτούντος, με τη χρήση των υπηρεσιών αναγνώρισης ηλεκτρονικής ταυτότητας της υποδομής STORK 2.0 (Open a Bank Account – cross-border service) και, β) Ενίσχυση της ικανότητας των Πληροφοριακών Συστημάτων των Πανεπιστημίων να εξυπηρετούν φοιτητές από άλλες χώρες, και στους δικούς τους φοιτητές στις συναλλαγές τους με άλλα Πανεπιστήμια, δημόσιες υπηρεσίες και επιχειρήσεις, με τη χρήση των υπηρεσιών αναγνώρισης ηλεκτρονικής ταυτότητας της υποδομής STORK 2.0 (eLearning & Academic Qualifications Pilot). 
  3. Μια άλλη ομάδα ερευνητών του Εργαστηρίου (Κ. Πάνου και συνεργαζόμενοι) δραστηριοποιείται στην περιοχή του σχεδιασμού συστημάτων υποστήριξης των διατροπικών (intermodal) μεταφορών, των λειτουργιών και των ηλεκτρονικών υπηρεσιών των διαμετακομιστικών κόμβων (κυρίως λιμανιών) και των «έξυπνων μεταφορών». Έχουν να επιδείξουν συμμετοχή στα παρακάτω Ευρωπαικά Προγράμματα Έρευνας & Ανάπτυξης (ανάμεσα σε άλλα):
  4. Τέλος, η Αν. Κωνσταντέλου και ο Π. Καβάσαλης έχουν σημαντική παρουσία στην επεξεργασία πολιτικών που αναφέρονται στην ανάπτυξη των ΤΠΕ και στη διάχυση τους στον παραγωγικό ιστό, τόσο στον τομέα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, και γενικότερα. 

Comments